ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
– SECŢIILE UNITE –
D E C I Z I A nr. XVI Dosar nr.17/2005
Şedinţa de la 21 noiembrie 2005
Sub preşedinţia doamnei Lidia Bărbulescu, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu dispoziţiile art. 25 lit. a) din legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară s-a întrunit în vederea examinării recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la aplicarea dispoziţiilor art. 45 şi art. 184 din Codul de procedură civilă, referitor la anularea actelor false în cazul când procurorul a dispus încetarea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală.
Secţiile Unite au fost constituite cu respectarea cerinţelor legii, fiind prezenţi 95 judecători din totalul de 110 în funcţie.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat de procuror Antoaneta Florea.
Referindu-se la adresa nr. 1803/C/812/2005 din 9 noiembrie 2005 prin care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retras recursul în interesul legii, procurorul a cerut să se ia act de această retragere.
SECŢIILE UNITE,
Deliberând asupra recursului în interesul legii de faţă, constată următoarele:
Pentru asigurarea interpretării şi aplicării unitare a legii pe întreg teritoriul României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întemeindu-se pe dispoziţiile art. 320 din Codul de procedură civilă, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 130 din Legea nr. 219 din 6 iulie 2005, a solicitat instanţei supreme să se pronunţe în legătură cu interpretarea dispoziţiilor art. 45 din Codul de procedură civilă referitoare la legitimarea procesuală activă a procurorului de a introduce acţiuni având ca obiect anularea actelor false, în urma încetării urmăririi penale sau a scoaterii de sub urmărire penală precum şi a temeiului de drept incident, respectiv a dispoziţiilor art.184 din Codul de procedură civilă şi ale art. 170 din Codul de procedură penală.
Ulterior, prin adresa nr. 1803/C/812/2005 din 9 noiembrie 2005 procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retras recursul în interesul legii.
Aşa fiind, faţă de prevederile art. 329 din Codul de procedură civilă, din care rezultă caracterul facultativ al declanşării recursului în interesul legii, ceea ce dă posibilitate titularului să stăruie în lămurirea chestiunilor de drept supuse examinării, ori să renunţe la susţinerea acestei căi extraordinare de atac, corelate şi cu dispoziţiile art. 246 alin. 1 din acelaşi cod, potrivit cărora iniţiatorul unei cereri adresate instanţei poate renunţa oricând la judecată, urmează a se lua act de retragerea recursului în interesul legii declarat cu privire la aspectul enunţat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Ia act de retragerea recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la aplicarea dispoziţiilor art. 45 şi art. 184 din Codul de procedură civilă, referitor la anularea actelor false în cazul când procurorul a dispus încetarea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală.
Pronunţată, în şedinţă publică, azi 21 noiembrie 2005.
VICEPREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,
Lidia Bărbulescu
MAGISTRAT ASISTENT ŞEF,
Maftei Victoria