Comunicat privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în şedinţa din 16 ianuarie 2006

R O M Â N I A

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

 

În şedinţa din 16 ianuarie 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat patru dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţându-se următoarele soluţii:

 

–          prin decizia nr. I, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

 

În aplicarea dispoziţiilor art. 47 alin.2 din Codul de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a faptei ce face obiectul actului de sesizare a instanţei, prin încheierea pronunţată înainte de soluţionarea cauzei, nu atrage incompatibilitatea judecătorului care a făcut parte din completul de judecată.

 

–          Prin decizia nr. II, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

 

În aplicarea dispoziţiilor art. 209 alin.3 lit. h. din Codul penal, fapta de însuşire pe nedrept de cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii constituie infracţiunea de furt calificat numai dacă, în momentul sustragerii, acestea erau efectiv integrate într-o reţea sau într-un sistem de comunicaţii aflat sau nu în funcţiune.

 

–          Prin decizia nr. III, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

 

În aplicarea dispoziţiilor art. 9 lit. b din Legea nr. 80 / 1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 28 alin. 1 lit. c din Legea nr. 360 / 2002 privind Statutul poliţistului, atât cadrele militare active, cât şi poliţiştii, beneficiază de asistenţă medicală gratuită şi de medicamente gratuite, potrivit reglementărilor din legile speciale, numai dacă au fost respectate dispoziţiile cu caracter general cuprinse în Legea nr. 145 / 1997 şi, respectiv, în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2002, privind achitarea cotelor de contribuţie lunară la fondul asigurărilor sociale de sănătate, la care se face referire prin Hotărârea Guvernului nr. 270 /1999 şi Hotărârea Guvernului nr. 677 / 2003.

 

–          Prin decizia nr. IV, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

 

În cazul posesiilor începute înainte de adoptarea Legilor nr. 58 / 1974 şi nr. 59 / 1974, prescripţia achizitivă asupra terenurilor nu a fost întreruptă prin intrarea în vigoare a acestor legi, astfel că, după abrogarea lor prin Decretul – Lege nr. 1/1989 şi Decretul – Lege nr. 9 / 1989, posesorii acelor terenuri pot solicita instanţelor de judecată să constate că au dobândit dreptul de proprietate privind terenurile respective.

 

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial. Partea I