ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Biroul de Informare şi Relaţii Publice
C O M U N I C A T
În şedinţa din 10 martie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constituită în Secţii Unite, a soluţionat un număr de 5 dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţându-se următoarele soluţii:
- Prin decizia nr. 17, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:
- Raportul sexual săvârşit în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, atunci când victima este membru al familiei, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, atât înainte cât şi după ce aceasta a împlinit 15 ani, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de viol prevăzută de art. 197 alin. 1 raportat la alin. 2 lit. b1 şi alin. 3 teza I, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal.
- Infracţiunea de viol, în modalitatea raportului sexual, prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal raportat la alin. 2 lit. b1 şi alin. 3 teza I din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal se va reţine în concurs cu infracţiunea de incest prevăzută de art. 203 din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal.
- Prin decizia nr. 18, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit:
Dispoziţiile art. 1402 din Codul de procedură penală corelate cu dispoziţiile art. 1403 din acelaşi cod se interpretează în sensul că: Încheierile prin care, fie judecătorul, fie instanţa de judecată în cursul urmăririi penale admite plângerea împotriva ordonanţei procurorului prin care se dispune luarea, prelungirea, revocarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea prevăzută de art. 145 din Codul de procedură penală ori a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara prevăzută de art. 1451 din Codul de procedură penală sunt supuse căii ordinare de atac a recursului, în condiţiile art. 1403 din Codul de procedură penală.
- Prin decizia nr. 19, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit:
Dispoziţiile art. 90 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 se interpretează în sensul că: Termenul de cel mult 48 de ore pentru audierea persoanei solicitate se va stabili prin aceeaşi încheiere, prin care s-a dispus măsura arestării.
- Prin decizia nr. 20, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:
Sintagma „infracţiuni săvârşite cu intenţie care au avut ca urmare moartea unei persoane” conţinută în dispoziţiile art. 76 alin. 2 din Codul penal se interpretează în sensul că aceasta se referă la orice infracţiune a cărei formă de vinovăţie este praeterintenţia.
- Prin decizia nr. 21, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:
În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 47 din Legea nr. 50/1996, privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autorităţii judecătoreşti, republicată. Constată că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi precum şi personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, calculat la indemnizaţia brută lunară, respectiv salariul de bază brut lunar şi după intrarea în vigoare a O.G. nr. 83/2000, aprobată prin Legea nr. 334/2001.
* * * * *
În şedinţa din 10 martie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constituită în Secţii Unite, în dosarul nr. 5/2008 a pronunţat decizia nr. 21 având următorul conţinut:
Admite recursul în interesul legii declarat de Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 47 din Legea nr. 50/1996, privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autorităţii judecătoreşti, republicată. Constată că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi precum şi personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, calculat la indemnizaţia brută lunară, respectiv salariul de bază brut lunar şi după intrarea în vigoare a O.G. nr. 83/2000, aprobată prin Legea nr. 334/2001.
După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor acestea vor publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Judecător Cristina Mădălina Buta