ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE
COMUNICAT DE PRESĂ
privind evenimentul de prezentare a Raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și
Justiție în anul 2019
La data de 26 februarie 2020, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție a avut loc prezentarea Raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru anul 2019.
La eveniment au participat, alături de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnul Klaus Werner lohannis, Președintele României, domnul judecător Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale a României, doamna judecător Nicoleta Margareta Țînț, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Cătălin Predoiu, ministrul justiției, doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, doamna procuror Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul avocat Traian-Cornel Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, domnul Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici.
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna judecător Corina-Alina Corbu, în alocuțiunea sa, a subliniat rolul și importanța activității Înaltei Curți de Casație și Justiție în cadrul sistemului judiciar, în special în ceea ce privește asigurarea interpretării unitare a legii și unificarea jurisprudenței.
De asemenea, președintele instanței supreme a făcut referire la măsurile care se impun în vederea combaterii supraîncărcării judecătorilor din cadrul instanței supreme și pentru îmbunătățirea calității actului de justiție. Au fost prezentate sintetic date statistice referitoare la activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție în anul 2019, măsurile adoptate în vederea îmbunătățirii accesului liber la justiție și pentru menținerea funcționalității și parametrilor de eficiență ai activității instanței.
Astfel, s-a arătat că pe parcursul anului 2019 s-au aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție 28.950 de cauze, din care 13.966 de cauze nou-intrate și, chiar dacă la nivelul secțiilor, exceptând secția de contencios administrativ și fiscal, numărul cauzelor nou-intrate a avut în anul 2019 un trend descendent, acestea rămân în situația de a trebui să gestioneze provocările create prin cronicizarea fenomenului supraîncărcării din anii precedenți.
La nivelul completurilor de 5 judecători au fost soluționate, în cursul anului 2019, 585 de cauze, în timp ce la nivelul fiecăreia dintre cele două secții civile s-au pronunțat în medie aproximativ 2400 de decizii, la nivelul secției de contencios administrativ și fiscal peste 6500, iar la secția penală aproximativ 2100.
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a exprimat aprecierea instanței supreme pentru judecătorii din cadrul celorlalte instanțe judecătorești, pentru contribuția esențială a fiecăruia dintre aceștia la realizarea actului de justiție, precum și pentru ceilalți actori instituționali implicați în realizarea actului de justiție – avocați, procurori sau reprezentanți ai celorlalte profesii juridice.
În final, a subliniat rolul stabilizator al justiției într-un stat de drept, de factor de echilibru și de garant al supremației legii și al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLIC