Comunicat de presă – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Sub egida Organizației Națiunilor Unite, 25 Noiembrie a fost declarată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, care este marcată de către Înalta Curte de Casație și Justiție prin schimbarea culorii de fond a website-lui propriu în portocaliu.

În pofida progresului social, violența bazată pe gen și pe alte forme de discriminare rămâne în prezent un flagel la nivel mondial.

Statisticile ONU arată că, în perioada scursă de la declanșarea pandemiei de COVID-19, 2 din 3 lucrători sociali, precum și instituțiile care se află în prima linie a luptei împotriva acestor forme de violență au semnalat creșterea cazurilor de violență domestică și de trafic de persoane și de minori, precum și a infracțiunilor grave, inclusiv de natura celor împotriva vieții și a integrității fizice precum și a abuzului sexual, săvârșite de către un autor din sfera persoanelor apropiate victimei.       De asemenea, alături de formele ”clasice” de violență apar modalități noi, cu privire la care societatea nu are încă la îndemână modalități de combatere suficient de eficiente – violența cibernetică, violența economică și violența spirituală fiind doar câteva exemple.

În acest context, Înalta Curte de Casație și Justiție reamintește că este esențial ca nu doar data de 25 Noiembrie, dar  fiecare zi să fie una în care lupta împotriva acestui flagel să continue și își manifestă susținerea și respectul pentru victimele tuturor formelor de violență și discriminare. 

 

Președintele

Înaltei Curți de Casație și Justiție, 

judecător Corina Alina Corbu